Visby, rosor och ruiner

En av dom mest omtyckta cialis achat en ligne och omskrivna städerna i Sverige är utan fråga den urgamla hansastaden Visby, också välkänd som både rosornas och ruinernas stad. Ett uttryck som man verkligen kan förstå när man väl anlänt med gotlandsbåten vid hamnen. Varje gatuhörn i den flera hundra år gamla innestaden är prytt med rosenbuskar av alla dess färger och sorter, med tillhörande förföriska dofter att samtidigt locka en med.

En promenad genom dom otaliga gränderna i staden är en unik upplevelse i sig, med en märklig känsla av att man har rest tillbaka genom tiden. Den 3,4 kilometer långa ringmuren som omringar Visby, delar av den mer än 700 år gammal, samt alla kyrkoruinerna minner samtidigt om forna tider. För den som vill lära sig mer om Gotlands historia rekommenderas även varmt ett besök på museet Fornsalen.

Politiskt intresserade känner säkert till parken Almedalen, där Visby en gång om året står som arrangör för en av dom största politiska mötesplatserna och diskussionsforumen i Sverige. Jämte Almedalen ligger Kallbadhuset, Visby innerstads havsbad med en liten sandstrand och badbrygga. Här kan man även vinterbada och värma sig i bastun ett par dagar i veckan utanför ordinarie badsäsong. Andra större stränder i Visbys närhet är Norderstrand och Snäck, båda inom lätt gångdistans från innerstaden.

Förutom vita sandstränder finns det även klippor och klappersten att ligga och njuta av havsbruset sildenafil sans ordonnance kiné från. Vill man slippa eventuella vågor men ändå bada utomhus finns det flertalet kalkbrott samt insjöar att välja på just utanför Visby.

Ett par stenkast norr om staden ligger Sveriges mest bevarade medeltida avrättningsplats, Galgberget, där fornlämningarna fortfarande står kvar som en avskräckande påminnelse för vad som försegick där.

En mer avkopplande upplevelse hittar man annars något längre norrut, kallad Lummelundagrottan. Upptäckt 1948 av ett par skolpojkar, erbjuder den över tre kilometer långa grottan en fantastisk upplevelse; höga grottsalar, stalaktiter växande från taket samt vattensamlingar som tillåter ytterligare framkomst för dom mer äventyrslystna.

Med havet som närmsta granne är förutsättningarna alltid riktigt goda för olika vattenaktiviteter. Här kan antingen paddlas kanot längs kusten, eller för mer våghalsade erbjuds vind- samt kitesurfing året runt. Till och med vågsurfing är möjligt till viss grad.

Det absolut populäraste sättet att ta sig fram på Gotland är att cykla i makligt tempo. Det är något visst att susa fram i sin egen takt genom grönskande områden och längst med orörda kuststräckor. Ön är som skapad för framfart på två hjul. Det platta landskapet bjuder på lagom långa avstånd, och i Visby’s innerstad där ingen biltrafik är tillåten, är cykelåkning genom gränderna en ren glädje för alla inblandade.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *