Besök Göta kanal

Göta Kanal förbinder Östersjön och Kattegatt på svenska västkusten, och är så mycket mer än bara en vattenväg för semestrande båtfolk. Områdena vid sidan av kanalen är full av liv, med massor att göra och uppleva – under hela året.

Nästan 200 år gammal, börjar Göta kanal vid Söderköping nära Sveriges östkust. Den slingrar sig genom landskapet, förbi mindre sjöar såsom Roxen och Boren, innan den når sjön Vätterns östra strand. Sedan från den västra stranden av Vättern, via sjöarna nära och Viken, slingrar kanalen sig till den byn Sjötorp på östkusten och Vänern. Mellan östkusten och Vänern passerar dussintals.

Som det största byggprojektet i landets historia, är Göta kanal imponerande oavsett om du reser i egen båt, kanot, eller med en kryssning på en av de två kanalbåtarna. Men det är på torra land du hittar den verkliga mångfalden av upplevelser. Välj antingen genom Karlsborg, Töreboda och Mariestad och du passerar pittoreska samhällen fulla av aktiviteter, evenemang och sevärdheter för nästan alla smaker. Allt inbäddat i vacker natur och unik kanal atmosfär.

Även om din dotter sitter och kollar in nail4you.se så bör du se till att hela familjen upplever detta häftiga bygge. Det är verkligen något för hela familjen!

Om du är en beundrare av fiske finns det gott om sjöar och vattendrag där du kan prova din lycka, oavsett vilken metod du föredrar. Eller om du känner för ett dopp finns det ett brett utbud av alternativ för simning. För barn är några bra ställen Vitsand i Tiveden, Barfoten i Otterbäcken och Hattervik i Torsö, för att inte nämna poolerna på Töreboda Camping och Ekudden i Mariestad.

En attraktiv destination för hela familjen är Norrqvarn Hotell & Konferens, 20 kilometer norr om Mariestad. Det är en ovanlig anläggning där du kan bo i “troll stubbar” och jätte-champinjoner, och de små kan spela i barnens mini kanal. Med lite tur kan de även se bäbis nessie, sjö monstret. Oavsett så när du tittar ut ur ditt fönster på dessa ställen är du nästan ständigt omringad av vacker natur.

Letar du efter en mer aktiv semester? Området kring Göta kanal erbjuder massor av mer eller mindre snabba aktiviteter. Till exempel kan du förbättra ditt handikapp på en av nio eller 18-håls golfbanor. Om du hellre skulle upptäcka den lokala landsbygden kan du göra det till häst eller till fots, på en av de många stigar och grusvägar som leder till de magiska skogarna. Pristine Tivedens nationalpark och den vackra Högsåsen regionen tio kilometer nordost om Hova är särskilt fascinerande. Eller varför inte ta en järnvägs vagn längs 40 kilometer Torved spåret, som startar i Gullspång?

Det enklaste sättet att uppleva livet vid kanalen är förmodligen på en cykel. På den gamla vägen kan du trampa längs kanalen i din egen takt, och bara rulla fram och njuta av den vackra naturen och stoppa för en picknick i gräset medan båtfolk varsamt kör igenom. Om du inte medicdrugstore2015.com har en egen cykel kan du hyra en, eller köpa en av kombinerat de olika cykling-cruising paket som kanalen erbjuder. Du behöver aldrig oroa dig för bilar – rutten mellan sjöarna Vättern och Vänern är helt bilfri.

På landsbygden längs Göta kanal är det emellertid inte bara natur. Det är packat med kulturella och historiska platser från gångna århundraden. Du kan återuppleva äventyr av Karlsborgs fästning eller se återuppbyggnaden av den extraordinära Södra Råda kyrka, en katolsk kyrka från tidiga 1300-talet. Vilket är något som har stått sig sedan en lång tid tillbaka!