Fyra resealternativ för små plånböcker

Trevliga resor ska inte behöva begränsas av en tajt budget. Ibland kan eller vill man helt enkelt inte lägga ut tiotusentals kronor på en utlandsresa när det finns andra utgifter att oroa sig för.

Att ha en begränsad budget behöver inte innebära att du ställer in din resa. Du behöver heller inte nöja dig med en tråkig utflykt till Ullared, för det går faktiskt att kombinera en liten plånbok med en minnesvärd resa.

Vi har samlat ihop de fyra bästa budgetresorna för alla plånböcker.

1. Satsa på en stugsemester

Oavsett om du är sommar- eller vintermänniska så är stugan och torpet alltid ett alternativ. Den främsta fördelen med att spendera en vecka i ditt fritidshus är att det är ett lugnt och avkopplande alternativ till den stressiga storstadssemestern. Med andra ord perfekt för dig som behöver varva ner.

Stugan kan också vara ett romantiskt näste för två turturduvor, speciellt under vintern då det är lätt att inreda den mysig. Varför inte ta en mugg varm choklad framför eldstaden med älsklingen?

För att fullkomligt kunna njuta av din helg eller vecka i stugan gäller det dock att den är i bra skick. Du vill ju inte behöva handskas med läckande tak och en massa värmespill.

En billig snabbrenovering är att byta ut stugans gamla fönster mot modernare varianter – de måste nämligen enligt lag vara energieffektiva och hålla värmen inomhus. Förutom att snygga upp interiören blir inomhusmiljön alltså mycket mysigare.

2. Upptäck svenska sevärdheter

Vi har alla ett intresse som kan upplevas någonstans i landet. Det kan röra sig om ett konstintresse, teknikprylar, djur eller vad som helst. Tack vare att landet är så avlångt finns det tusentals museum och sevärdheter att besöka.

En rundresa i ett visst landskap eller en landsdel kan bli riktigt billigt. Om du tar bilen behöver du bara bekosta inträde och bensin samt eventuellt en övernattning på ett vandrarhem.

3. Unna dig en weekend i storstaden

Det finns fina storstäder att besöka i alla de nordiska länderna. Att ta sig till dem är också riktigt billigt och lämnar en hel del slantar över till fickpengar.

I städer som Stockholm, Oslo och Köpenhamn hittar du såväl shoppingstråk som museum, historiska sevärdheter och äventyrsaktiviteter. Du kan till exempel kombinera julklappshandel med bungyjump eller en övernattning på ett hemsökt slott.

4. Tågluffa på kontinenten

Du behöver inte nödvändigtvis hålla dig till Skandinavien när du vill besöka en storstad. Om du kan tänka dig att skippa flyget så finns möjligheten att tågluffa.

Många länder i Europa erbjuder månadskort som låter dig tågluffa hur mycket som helst så länge kortet gäller. Du får då friheten att åka vart du vill, när du vill, vilket öppnar upp för en helt ny nivå av spontanitet.

Haka gärna på trenden med couchsurfing för att leva så nära lokalborna som möjligt och lära känna de olika kulturerna.