Reseguide Sala

60 meter, eller 155 meter under jord – vilket väljer du? Detta är valet du får när du kommer till Sala Silvergruva och vill gå en guidad tur.

När man tänker på Sala så tänker man kanske allra först på just Sala Silvergruva eftersom den är så otroligt känd. Gruvan var i drift mellan 1400-talet fram till 1908 och vid de mest lönsamma åren, som var på 1500-talet, så producerades 3-5 ton silver per år. Totalt utvanns mer än 450 ton silver och 40 000 ton bly. Gruvan är mer än 300 meter djup och har en sammanlagd längd av orter och rum på över 20 km. Idag har gruvan visningar och guidade turer och du kan till och med sova 155 meter under jorden, i Gruvsviten. Runt Silvergruvan anordnas marknader och tornerspel och man anordanar även pubkvällar under den härliga sommarhimmeln.

Förutom gruvan, så bjuder Sala på otroligt vacker natur och man kan åka på guidade fisketurer, kajakpaddling, vildsvinssafari och bäversafari!

Söker man historia så kan man besöka Norrmanska gården som man hittar mitt i centrala Sala. Gården är från 1736 och består av flera sammanbyggda hus som har olika funktion. Denna gårdstyp var väldigt cialis once a day vanlig i Sala vid den här tiden och idag finns det ett konstgalleri, en restaurang och skönhetssalonger i byggnaden.

Reser du med barn så finns det en massa lek och skoj att hitta i Sala. Det finn ett familjepaket man kan köpa som förser hela familjen med några upplevelserika dagar vid Sala Silvergruva. Om man besöker Sala på vintern, så finns det ett par skidbackar med släplift som passar för de yngre. Det finns en stor lekpark i Sala Stadspark och om man vill åka skridskor så kan man göra det inomhus mellan oktober-mars. Man kan även besöka Gårdsjö Älgpark där man får se skogens konung ströva fritt och du besöker dem med traktor och vagn i deras naturliga miljö.