Reseguide Västerås

Västerås är Sveriges femte största tätort och staden ligger vackert vid Mälarens norra strand, cirka 10 mil från Stockholm. Med sitt stadssigill från slutet av 1200-talet är Västerås en av Sveriges äldsta städer. Västerås räknas som stad från år 990.

Med så lång historia, så finns det så klart många historiska sevärdigheter att ta del av. Västerås har tre fina slott som man bör besöka. Engsö slott, Västerås slott och Tidö slott. Det sistnämnda har även ett leksaks- och seriemueum.

Reser du med barn som tycker om vatten så är Kokpunkten perfekt. Detta viagra sans ordonnance är Sveriges första actionbad och jättebyggnaden rymmer hela 1 200 besökare på en gång och har hela 8 vånginar som är fylld med aktiviteter för stora och små. Västerås har även Leos Lekland, Kungsbyns djurpark och Prison Island som är en ny typ av fängelseäventyr. Det går ut på att man ska bilda lag och lösa uppgifter för att till slut bli befriad. Roligt både för familjer, företag eller kompisgänget.

Västerås är en Mälarstad och därför finns alla möjliga vattenaktiviteter tillgängliga under sommaren. Du kan åka på trevliga kryssningar på Mälaren, åka ”räkbåt”, vattenskidor, vattenskoter eller varför inte bara slappa på Västerås medelhavsinspirarade sandstrand som ligger precis vid city.

På vintern åker du långfärdsskridskor på Mälaren eller skidor i Vedbobacken. Det finns även många trevliga innomhusarenor där man kan spela bowling, tennis eller simma. När det gäller shopping så har Västerås allt att erbjuda och lite till. Staden har nyligen öppnat sin egen Saluhall där du kan fika, äta något gott eller köpa hem lokalproducerade och säsongsbetonade råvaror.

Lokaltrafiken i Västerås är väl fungerande, men det går även bra att hyra en cykel. Västerås är nämnligen på tredje plats på listan ”Sveriges Cykelstad” och cykelvägarna är i perfekt skick, det finns cykelställ överallt och flera hundra cykel- och gångtundlar.