Reseguide Växjö

Växjö är en stad utan kustlinje och därför finns det antydningar till att det inte skulle vara en sommarstad. Men det finns mycket annat som lockar i Växjö. Stora evenemang med kända artister, härliga uteserveringar och shopping för alla. Konserter, allsång, teater och festivaler är bara några saker som kan locka.

Växjö kallas även Europas grönaste stad och här handlar allt om att skapa en

framtid som är hållbar. Växjö strävar efter att vara en grön plats som präglas av innovativt och brett miljöarbete, stark tillväxt, öppenhet, trivsel och ett gemensamt arbete för framtiden. Detta beskriver väldigt väl vilken typ av stad Växjö är.

Teleborgs slott är absolut värt ett besök om man söker vila och återhämtning eller helt enkelt är ute efter något gott att äta. Söker du historia så kan Huseby Bruk vara något för dig. Här kliver man tillbaka i tiden, ungefär 100 år och man kan besöka den gamla smedjan såväl som herrgården.

Om du faschineras av ångraften, så måste du bara besöka Ångaren Thor som är en ångbåt byggd 1887. Att ”slussa med Thor” är ett minne för livet. Blir du kaffesugen så kan ”Svenska Tantens Trädgårdscafe” varmt rekommenderas. Cafeet är naturskönt beläget på Bergkvara gård och har anor från 1400-talet. Här finns även en kosthall som visar olika utställningar.

Vidare har Växjö en slottsruin som ligger mycket naturskönt vid Helga-sjön och Domkyrkan är också väldigt vacker. Gillar man Vilhelm Moberg så kan ett besök på Utvandrarnas hus vara precis det man söker. Småland är känt för sin glaskonst och i Växjö hittar du Swedish Glass Museum, där smålands glaskonstnärer visar både fantastiska och speciella verk.

Växjö kanske inte är en sommarstad i bemärkelsen vackra stränder och bad, men har ändå enormt mycket att erbjud året runt. Evenemang, uteserveringar, vacker miljö och historia är bara att nämna några fantastiska saker som Växjö har att erbjuda.