Starta eget företag under resan

Under semestern slappnar vi av och låter tankarna flöda utan krav på prestationer. Det är med andra ord den perfekta tiden att bolla intressanta idéer – idéer som kanske kan bli till ett företag eller annan extra inkomstkälla.

Läs vidare för att se hur du kan inspireras av din semester och hur du kan omvandla dina idéer till entreprenörskap.

Inspireras av dina omgivningar

När du reser besöker du ofta platser du inte har varit till förut. Du möts ofta av nya, spännande kulturer och språk och kan inspireras av dessa.

Om du exempelvis tycker om att pyssla med grafisk design kan du bli inspirerad av exotisk arkitektur. De byggnader du inspireras av kan sedan bli till en logga, banner eller till och med en hel webbsida.

Allt som du upplever kan omvandlas till någon form av affärsidé så var inte rädd för att vara nytänkande.

Fundera på vad du är bra på

Alla har vi någon talang eller förmåga som kan övas upp. När du har hittat din inspiration är det dags att fundera på vad just du är bra på.

Kanske är du bra på logiskt tänkande och gillar detaljer samtidigt som du är konstnärligt lagd? Då kanske webbdesign är en bra inriktning för din verksamhet.

Gillar du att fotografera och har tillgång till en bra kamera och lite olika linser så kan du tjäna stort på att bli bröllopsfotograf.

När du väl har hittat en kombination av intresse, talang och inspiration börjar det plötsligt kännas lätt att starta ett företag.

Så startar du ett företag

Så hur kommer du då igång? Att starta företag är faktiskt enklare än du kan tro och du kan komma igång på nolltid.

A-skatt eller F-skatt?

Det första du bör fundera på är hur du vill sköta din skatt. Om du har tänkt starta ett företag och kanske till och med börsnotera det är det F-skatt du ska välja.

Har du istället tänkt att ha entreprenörskapet som en hobby som ger dig en liten extrainkomst ibland, är det istället A-skatt du bör sikta in dig på.

Exakt vilka gränser som gäller när det kommer till exempelvis omsättning står på Skatteverkets hemsida.

Du behöver en lokal

Givetvis behöver du någon sorts kontorslokal där du driver din verksamhet. Hur stort kontor du behöver beror givetvis på omständigheterna men tänk på att det ska ge dig en behaglig arbetsmiljö.

Det är smart att välja ett kontor i någon av de större städerna eftersom du då får tillgång till en större marknad. Du kan till exempel hyra kontor i Göteborg för att komma nära andra storstäder och även kontinenten. På så vis kan du bedriva din verksamhet också utanför rikets gränser.

Tänk också på att läget bör vara relativt centrumnära ifall du har tänkt boka in klienter och kunder på kontoret.